wtorek, 22 stycznia 2013

Szybko i smacznie

Do przygotowania tego dania nie trzeba skomplikowanych składników. Nie ma też bałaganu w kuchni. Jest za to pyszne danie, które przygotujesz w mniej więcej 30 minut.

Potrzebujesz:
500 g piersi z kurczaka
3 duże marchewki
1 cukinia
1 kapusta chińska (można dać zwykłą)
1 por
nać pietruszki
makaron gniazda
oliwa
100 ml białego wina
sól, pieprz, papryka słodka, curry

Warzywa obieramy. Marchewkę i cukinię kroimy w słupki. Por w krążki, a kapustę w paski. Warzywa podsmażamy w woku i podlewamy winem. Gotujemy, aż zmiękną ale się nie rozgotują. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.

Kurczaka przyprawiamy tak jak lubimy. My przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, słodką papryką i odrobiną curry. Podsmażamy na oliwie.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Do warzyw dodajemy podsmażone mięso i ugotowany al dente makaron. Mieszamy i serwujemy.

Jeżeli ktoś lubi, to może dodać sos sojowy i olej sezamowy. Dla mnie jest to trochę za ciężki sos i dlatego go nie robię. Ale komponuje się dobrze z warzywami i kurczakiem.

Smacznego!



Agata Drygowska

5 komentarzy:

  1. To już wiem co jutro będzie na kolacje!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, pomysl na obiad mam, zwlaszcza ze wszystkie skladniki znajdują sie na mojej liscie ;)
    Pozdraawiam serdecznie i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wygląda bardzo apetycznie! Koniecznie muszę je zrobić! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam serdecznie po wyróżnienia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...